MENY sin kampanje for den kortreiste oppdrettsrøya fra innsjøen Fyresdal i Telemark er særdeles sterk kost. Ikke bare påstås det at fisken er nærmest vill. Oppdrettsanlegget gjenoppretter også balansen i vannet!
https://meny.no/Kampanjer/Regionalmat/Matskatter-fra-Telemark/Telemarks-roye/
På MENY sine hjemmesider leser vi følgende:
Det er mange grunner til at Telemarkrøyen er bærekraftig:
- Telemarkrøye er basert på en stedegen stamme fra Fyresvatn
- Rogn klekkes og yngel fôres, i et energivennlig resirkuleringsanlegg på land
- Vannet renses og «avfallet» brukes som gjødsel for lokalt landbruk
- Fisken settes så ut i merder i Fyresvatn, hvor denne igjen gjødsler den næringsfattige innsjøen
- Fisken tas opp og slaktes og biproduktene er tenkt utnyttet lokalt til grønn-energiproduksjon
- Fisken pakkes i resirkulerbare fiskekasser av kartong
- Ingen vaksinering
- Ingen medisinbruk
- Intet behov for å impregnere nøter mot groe
- Ingen lakselus
- Fôret som brukes er et standard Ørretfôr fra Skretting, noe vi håper å finne ett enda bedre og renere alternativ til i nær fremtid, selv om det pr i dag har meget god kvalitet
Legg merke til at avfallet er betegnet i hermetegn og at ikke ord nevnes om de 300 tonn med for som pumpes ut i merdene årlig. En god andel av dette havner ut i de frie vannmassene, enten som spillfor eller som kloakk fra oppdrettsfiskene. Rensing av dritten ?? Åneida!
DROPP MENY
IKKE SPIS ANNEN RØYE ENN VILLFANGET FISK – FRA TELEMARK ELLER EI
Lars Nilssen