Akerselva går nå flomstor på fjerde døgnet. 10 ganger mer vann slippes fra Maridalsvannet enn normalt. Med 100 mm regn på en knapp uke og fulle vannmagasiner i Nordmarka, trenger ikke Vann- og avløpsetaten bekymre seg for vannsituasjonen i hovedstaden utover høsten og helgens vannstand blir neppe strupet igjen til normalvannføring med det første.
Det er en sjelden og unik situasjon at Akerselva kan styres og optimaliseres ut fra fiskens og fiskernes behov og ønsker. Da må kommende nedjusteringer av vannstanden foretas saktere og mindre brutalt enn etter lokkeflommen for to uker siden.
I slutten august ble vannmengden i elva økt fra 1,5 til ca 5 kubikkmeter i sekundet i fire døgn. Like raskt som vannet steg, ble det strupet igjen. Mandag 3. september kl 05.15 ble vannmengden endret fra 5 til 3,5 kubikk på få minutter. Tre timer senere ble vannstanden endret til 2,5 og deretter til 1,5:
Å senke vannstanden i en elv med nesten 1/3 på under fem minutter medfører fare for stranding av småfisk og insekter. Det forvirrer og stresser fisken.
Den brå nedkjøringen av elva etter forrige lokkeflom, var ingen ulykke. Det er vanlig praksis hos de som styrer spakene på oset i Maridalsvannet, iflg Petter Morstad hos Oslo Vann- og Avløp. Hadde det gått 20 kubikk og elva skulle ned til 5, ville intervallene vært 20- 25 – 10 – 5 fortalte han på telefonen i forrige uke.
Denne praksisen må endres! Med den vannføringen som er nå, går det mye laks og sjøørret opp fra fjorden. En omtenksom dynamisk variasjon av vannmengden fram til fredningen 1. oktober, vil kunne gi et langt bedre fiske enn de brutale endringene som har vært praksis fram til nå.
Framtidige lokkeflommer bør dessuten igangsettes i forbindelse med lavtrykk. Under årets lokkeflom ble elva tre ganger større på noen timer. Ingenting i været tilsa at noe slikt skulle skje, og det var ikke en dråpe regn i sikte. Vannstanden i Akerselva styres av mennesker, ikke av været. Det vet ikke laksen, og den går ikke på elva bare på mye vann. På Østlandet er det ingen sammenheng mellom høytrykk i august og økt vannstand. Og det skjønner laksen.
.