Den drepte regnbueørreten i likbilen utenfor NINA på Lillehammer november 2010 før analyse.
I fjor høst oppdaget og fanget vi en regnbueørret på 3,4 kilo i innløpet til dammene i Frognerparken. Ingen aner hvor fisken er kommet fra. Arten skal ikke finnes naturlig i Norge og er ikke offisielt satt ut siden 1990.
Vi har bestemt oss for å komme til bunns i saken. Vinteren har gått med til undersøkelser og research. I dag hadde ogBloggTV sin første opptaksdag i søket etter fiskens opphav.
Regnbuen var en fem år gammel hannfisk. Den ble tatt på fersken av undertegnede da den spredte sine gener sammen med bruørretene i parkdammene under høstens gyteakt. Slik adferd har ikke vært påvist i Norge noen gang. Resultatet av skjellprøvene, som ble analysert av NINA på Lillehammer av forsker Morten Kraabøl, viste en alder på fem år. Ingen ting tydet på at den hadde svømt sine barneår i et oppdrettsanlegg.
Hvor kommer den fra? Sist gang det fantes regnbueørret i Frognerparken var på midten av 90-tallet. Dette var fisk som stammet fra den siste utsettingen av arten i Oslomarka: 200 2-åringer satt i Sognsvann i 1990.
(teksten fortsetter etter bildene)
Etterforskningsrådet – bestående av Nilssen & Stubø – jobber ut fra teorien om at den kåte regnbuen enten har blitt satt ut av en kar med en rakørretproduserende kompis i Valdres, at den var en rømling fra en privat fiskedam oppstrøms Vigelandsparken, eller fra en forskningsinstitusjon (Blindern? / Forskningsparken?)
Kart og flyfoto avslører også flere potensielle muligheter. Idag var Stubø og jeg på vårt første spaningstokt. Hva som avslørte seg inne på Rikshospitalet (!) får dere se på ogBloggTV til uka :))
Nilssen