Løyrom er norges mest ekslusive fiskeprodukt. Det er nærmest umulig å få tak i og koster et par lilla lapper for kiloen om du har de rette forbindelsene. Det nærmeste en kan sammenlikne det med er kaviar fra stør . den russiske svarte. Løyromerstatningen lodderogn blir som å drikke vann med bruspulver sammeliknet med en coke.
Men i motsetning til støren er fisken løyrom kommer fra, langt fra truet, Den finnes i millioner bl a i Mjøsa, og hver høst svømmer gigantiske stimer opp i Gudbrandsdalslågen for å gyte.
Løyrom er rogna fra Lagesild , ‘lagarsild’,av norrønt lǫgr, en nær slektning av siken. Den blir sjelden lengder enn 25 cm og spiser stort sett dyteplankton – ergo en usedvanlig vrien fisk å ta på krok.
I de kommende episodene av Lars og Lars BloggTV oppsøker vi det mystiske lågåsildmiljøet rundt Fåberg ved Lillehammer, og som alltid fanger Lenth fisk – når kamera går 🙂
.