Facebooksiden Tokkeåi, hadde like før jul et oppslag om noen særegne ørreter i Skotske sjøer; fisker som har påfallende mange fellestrekk med storørretene i Bandak i Telemark. Fra gammelt av har fisken blitt kalt Salmo Ferox. De skiller seg fra andre ørreter ved sin spesielle vekstkurve og sitt potensiale til å bli ekstremt gamle og enormt store.
Skotske ørretfreaks og flere med dem, hevder at disse egenskapene er genetisk betinget, at Salmo Ferox må defineres som en underart av Salmo Trutta – våre dagers latinske fellesbetegnelse på all ørret; sjøørret eller fjellørret, om arten bor i en liten bekk og aldri blir større enn 25 cm eller om den lever i en innsjø, er eldre enn 20 år og tyngre enn 15 kilo.
Skotter er kjent for å være nasjonalister på sin hals. Det kommer ikke som noe sjokk at nettopp de hevder å ha en unik egen undergruppe av arten ørret. Men en forkjærlighet for kilt og sekkepiper er ikke grunn god nok til å kimse av deres påstander. All storørret er ørret, men betyr dette at all ørret er potensiell storørret?
I Bandak er det tusner på tusner med små ørreter. Noen ytterst få slår om på fiskediett og det gjerne i en alder av ti år. De blir blant de største som svømmer i norske sjøer.Tilfeldig ?
I løpet av vinteren skal det gjøres genetiske undersøkelser for å finne ut om Bandaks storfisker har et gen småtassene i sjøen mangler (en særdeles forenklet forklaring …). De siste årene er det samlet DNA fra ca 30 Bandakbjessinger.
Viser det seg at det finnes genetiske medårsaker til at akkurat disse ørretene er blitt så mye større enn de andre Salmo Truttaene som bor i sjøen, vil Telemarkingene kanskje kunne påberope seg å ha den unike underarten av Salmo Trutta – Bandak Trout – svømmende i sin nærhet..
LN
Lenker:
http://www.iucnredlist.org/details/135577/0
http://www.rafts.org.uk/ferox-trout-work-ibis/
https://www.facebook.com/feroxproject