ØRRETVERK

Fiskeutsettinger kan fungere som et bra kultiveringstiltak hvis det gjøres varsomt, ut fra et føre var prinsipp og på naturens premisser. Dagens artikkel ”Ørretverk” i Magasinet i Dagens Næringsliv forteller historien om en helt annen virkelighet.

http://www.dn.no/magasinet/2015/08/07/2137/Milj/-s-lenge-vi-er-under-vann-gir-folk-faen

Ikke bare er trenden med stor settefisk i ferd med å gå over styr. Mengdene mindre settefisk som fortsatt pumpes ut i norske vann og vassdrag, er lang flere enn naturen kan bære. Statskog sier rett ut av 90% av fiskevannene på deres grunn lider av overbefolkning – for mye fisk. Dette fører igjen til småvokste bestander som ingen finner interesse av å beskatte.

De siste 15 årene er vannkvaliteten i innlandet generelt blitt langt bedre. Nedbøren som faller over Sør-Norge er bare 10% så sur som den var 15 år tilbake. Omfattende kalking har i stor grad bidratt til å skape liv i døde og truede fiskevann. Arbeid med å bedre gyteforholdene i små bekker, sportsfiskere som heller setter tilbake fisk enn å ta den med seg hjem og et næringsfiske som er i ferd med å forsvinne – alt dette er faktorer som har bidratt til småfisk i bøtter og spann. 
Miljøverndepartementet løfter ikke en finger eller bevilger en krone til . Alt dreier seg om laks og sjøørret. Det er på tide at myndighetene tar grep og gjør noe i forhold til et innlandsforvaltningsregime som tillater griske cowboyer på pengejakt eller enkeltpersoner og fiskeforeninger på jakt etter å tilfredstille ”kunder” å påvirke vår nasjonalarv i negativ retning.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , ,